Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسین زاهدی، طراح خط امیر در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره «مصحف امیر» گفت: این مصحف پس از چند سال کار پژوهشی و نرم‌افزاری با همکاری انتشارات پیام عدالت چاپ و منتشر شده است. این اولین مصحفی نیست که با خط امیر چاپ می‌شود، بلکه پیش از این دو مصحف آینه‌ای و ترجمه و تفسیر حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قرائتی نیز با همین خط منتشر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: خط امیر از دو سال پیش تکامل پیدا کرده به این معنی که از ۲۵۰۰ کاراکتر به ۴۵۰۰ کاراکتر افزایش یافته است. این خط، خط نسخ فارسی (ایرانی) است و با مشاوره استاد کاظم صادقا این کار انجام شد. البته اغلب خط نسخ‌هایی که در ایران کار می‌شود از خط نسخ استاد نیریزی الهام گرفته شده، اما ما مستقیماً از این خط استفاده نکردیم.

این طراح بیان کرد: خطی که این مصحف با آن کتابت شده، حاصل سال‌ها تجربه و پژوهش شرکت گام الکترونیک در زمینه نشر الکترونیکی بوده و هدف از طراحی آن ارائه یک خط ایرانی نمونه ساده و خوانا برای کتابت قرآن بوده است. این خط با رعایت اصول خطاطی نسخ ایرانی و برای استفاده در نگارش قرآن شکل گرفته است.

زاهدی با اشاره به طراحی خط نسخ نیریزی در سال ۹۰ گفت: این خط حدود ۷ هزار کاراکتر دارد و قرآن آن هم چاپ شده است و اگر این خط را مقابل قرآن نیریزی قرار دهید، دقیقاً همان است، اما اگر بخواهیم از پیچیدگی‌های آن کم کنیم، تعداد کاراکتر‌ها پایین می‌آید، به عنوان مثال در قرآن نیریزی چندین نوع واژه «بِهِم» وجود دارد که برای ساده‌تر کردن خوانش قرآن از چند نوع نوشته شدن این واژه به دو واژه رسیدیم.

طراح خط امیر در ادامه بیان کرد: یکی از ویژگی‌های دیگر این خط، دانگ (ضخامت قلم) مناسب آن است که سبب خوشخوانی و خوانا بودن آن شده است و به راحتی می‌توانید آن را در هر قطعی چاپ کنید، اما در سایر خطوط گفته می‌شود، در هر دانگ که کتابت می‌کنید، با همان دانگ اسکن و چاپ کنید، یعنی اگر کوچکتر است، بزرگ نکنید تا در قطع بزرگتر چاپ شود. از این رو ما پس از چند تست، به دانگ مناسب رسیده‌ایم که ضخامت قلم آن نه درشت و نه ریز است.

وی تصریح کرد: براساس نظر اساتید و کارشناسان، این خط، دانگ (ضخامت قلم) مناسب و طلایی دارد و خوانا و زیباست و دانگی است که در قطع‌های گوناگون، خوانایی قرآن با آن همراه است.

زاهدی ادامه داد: این فونت در حال تکامل بوده و ویژگی‌های دیگری نیز باید به آن افزوده شود، برای مثال، برخی حروف که دارای چندین اعراب است، باید طوری طراحی شود که هم خوانا بوده و هم چندین اعراب بتواند بر روی آن قرار گیرد؛ چرا که وقتی کلمه‌ای دارای چندین اعراب است، چشم را اذیت می‌کند و ما به این مسائل توجه داشته‌ایم که حروف طوری طراحی شود که این مشکل را نداشته باشد.

وی ویژگی دیگری مصحف امیر گفت: این مصحف در ۳۶۰ صفحه به گونه‌ای کتابت شده که علاوه بر اینکه هر صفحه به گل‌آیه ختم می‌شود، به یک موضوع نیز پایان می‌یابد و در انتهای صفحه مطلبی ناتمام نمی‌ماند. یعنی هر صفحه به طور مستقل آیات مرتبط با یک یا چند موضوع را دربرمی‌گیرد. همچنین کتابت همه سوره‌های بلند در قالب یا چند صفحه کامل انجام شده است، به نحوی که ۲۰ سوره قرآن هر کدام در یک صفحه کامل کتابت شده است، امری که شاید تاکنون در هیچ مصحف دیگری سابقه نداشته است. بقیه سوره‌های بلند قرآن نیز از ابتدای یک صفحه کتابت شده و در انتهای صفحه دیگر به پایان رسیده‌اند.

زاهدی گفت: ترجمه آیات هر صفحه در صفحه مقابل چاپ شده است، اما یک تفاوت با قرآن‌های مشابه دارد و آن رعایت انسجام موضوعی است به نحوی که در تنظیم ترجمه فارسی، هر بخش از عبارات که دارای وحدت موضوعی است، به صورت پاراگراف‌های جدا از هم صفحه‌بندی شده است.
وی با اشاره به مراحل کار پس از طراحی فونت گفت: خط (فونتی) که طراحی شده به نرم افزار قرآن‌نگار می‌دهیم، این نرم‌افزار قرآن را چیدمان می‌کند، یعنی براساس خواسته ما که چند سطر در صفحه یا ختم به آیه و ... باشد، پس از تعیین این ویژگی‌ها، کتابت‌ها مرتب می‌شوند، جایی که نیاز به کشیدگی باشد، طراح درست می‌کند تا به خط تراز ما نزدیک‌تر شود.

این طراح با بیان اینکه ناشرانی این خط را از ما خریداری و چاپ کرده‌اند، افزود: این خط می‌تواند جایگزین مناسبی برای خط عثمان‌طه باشد و چون نسخ آن ایرانی است، حرکت‌های نرمی نسبت به نسخ عربی دارد، چرا که نسخ عربی دارای زوایای تند و تیزی است. این خط چشم‌نوازتر است و تاکنون نیز بازخورد‌های مثبتی از این کار گرفته‌ایم.

طراح خط امیر یادآور شد: من بیست سال است که در حوزه خط کار می‌کنم و رشته اصلی من گرافیک است و پیش از این، خط ایران نستعلیق را طراحی کرده‌ام.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: حسین زاهدی خط قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۰۶۸۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان افغانستان چه خبر است؟

اخباری در شبکه‌های اجتماعی و برخی رسانه‌ها از ساعاتی قبل با رویکردهای مختلف در حال انتشار گسترده است و نشان می‌دهد که مردم شهرستان «درایم» در بدخشان علیه نیروهای طالبان اعتراض کرده‌اند. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، منابع محلی، بیانیه‌ها، بررسی اخبار و ویدئوهای منتشر شده در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی این روایت را تقویت می‌کند که نیروهای طالبان در روستای «قرلق» شهرستان درایم ولایت بدخشان بر سر تخریب مزارع با تعدادی از مردم محلی درگیر شده‌اند و در نتیجه یک کشاورز نیز کشته می‌شود.

ماجرای مبارزه حکومت طالبان با کشت و تولید مواد مخدر در ولایت‌های افغانستان درحالی ادامه دارد که مقاومت کشاورزان نیز با گذشت زمان و نبود کشت جایگزین افزایش یافته است اما در ماههای اخیر برخی رسانه‌های غربی نیز به دنبال گرفتن ماهی از آب گل آلود هستند تا نقش سیاه‌نمایی را بیش از گذشته برجسته کنند.

از سوی دیگر برخی رسانه‌ها با انتشار اخباری اعلام کرده‌اند تظاهرات مردمی در بدخشان به دلیل ورود نیروهای طالبان به حریم شخصی بوده و حریم خانواده‌ها نیز رعایت نشده است.

بر اساس بیانیه فرماندهی پلیس بدخشان به نظر می‌رسد که وضعیت به حالت عادی بازگشته است.

خاطرنشان می شود که سال گذشته نیز در بدخشان بر سر تخریب مزارع خشخاش درگیری صورت گرفت و گفته شد چهار نفر کشته و یا زخمی شدند اما گزارشی از تعرض به حریم شخصی و خانوادگی منتشر نشد.

عدم تعهد نسبت به کشت جایگزین

به نظر می‌رسد حساسیت کشاورزان مزارع خشخاش به این دلیل افزایش یافته است که برای کشت جایگزین کاری انجام نشده و با توجه به مشکلات اقتصادی افغانستان، آنها به نوعی مجبور به ادامه این روند هستند.

«پینو آلارچی» رئیس اجرایی پیشین دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل اسفندماه گذشته با اشاره به عدم کمک‌های لازم در زمینه کشت جایگزین، اعتراف کرد؛ وظیفه جامعه جهانی است که برای کشت جایگزین مواد مخدر با افغانستان همکاری کند.

با نگاهی به این قبیل اظهارات مقامات مختلف غربی و نهادهای بین‌المللی، به‌خوبی می‌توان دریافت که جامعه جهانی با وجود قول‌های مکرر، کمکی به کشت جایگزین خشخاش در افغانستان نکرده‌اند. این در حالی است که اقتصاد مبتنی بر کشاورزی افغانستان به دلایل مختلف از جمله تحریم‌های آمریکا با مشکل مواجه است و این نارضایتی عمومی در مناطقی که ناچار از کشت هستند را افزایش می‌دهد.

حکومت کابل و مردم هوشیار باشند

با این حال، در ادامه چند نکته قابل ذکر است؛ نخست این که کشتن مردم عادی قابل توجیه نیست و حکومت طالبان باید نظارت بیشتری بر نیروهای خود داشته باشد.

البته پیش از این بارها مقامات ارشد کابل از جمله در این اواخر «سراج الدین حقانی» وزیر کشور حکومت طالبان نیز تاکید کردند که نیروهای حکومتی نباید با مردم بدرفتاری کنند و موجب رنج مردم شوند.

پاشنه آشیل حکومت‌های کابل در جامعه سنتی و مذهبی افغانستان بیشتر مسائل مربوط به قومیت، زبان، زنان و خانواده بوده است و هیچگاه مردم این کشور، توهین به چنین مسائلی را برنتابیده‌اند و همواره برای این حکومت‌ها در طی زمان فرجام نامبارکی را رقم زده‌اند.

به هر حال، موضوع اعتراض به تخریب مزارع خشخاش از سوی کشاورزان، موضوع جدیدی نیست اما برخی به نظر می‌رسد به دنبال فتنه هستند تا ماهی مقصود خود را صید کنند و باید در شرایط کنونی هم حاکمیت افغانستان و هم مردم بیش از گذشته هشیار باشند تا این کشور در بحران عمیق‌تر از گذشته فرو نرود.

انتقاد طالبان از عدم همکاری نهادهای بین‌المللی برای کشت جایگزین خشخاشضرورت حمایت از کشت جایگزین خشخاش در افغانستانسی‌گار: افغانستان نیازمند سرمایه‌گذاری در کشت جایگزین است

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان افغانستان چه خبر است؟
  • صفحه اول روزنامه‌های ورزشی ۱۶ اردیبهشت
  • نیم صفحه اول روزنامه‌های ورزشی ۱۶ اردیبهشت
  • بهترین خوراکی‌ها برای جایگزین کردن آن با شیرینی (فیلم)
  • تولید محتوا با هوش مصنوعی جایگزین تولید محتوای انسانی شده است؟
  • کارگاه تخصصی کتابت قرآن کریم شمال غرب در مراغه
  • برپایی کارگاه تخصصی کتابت قرآن کریم در مراغه
  • امیر نظام گروسی یک شخصیت بزرگ ملی است
  • موزه آستان قدس رضوی نفائسی مرتبط با امام صادق(ع) در خود دارد /به جامانده از صادق آل محمد(ع)
  • قابلیت جدید اندروید ۱۵ برای استفاده از گوشی در رخت‌خواب